2011. március 3., csütörtök

A világ legősibb erotikus ábrázolása

A kőkori ember hitt a túlvilágban, ahol kedvére hancúrozhatott a különböző mitikus teremtményekkel – ezt támasztja alá a világ első, nemrégiben felfedezett erotikus töltetű ábrázolása is.

A 12 ezer éves, többek között egy merev állapotú hímvesszőt ábrázoló képet egy német kutatócsoport találta meg a világ legrégibb templománál. A törökországi Göbekli Tepe időben hétezer évvel előzi meg Stonehenge-et. A képen egy fej nélküli férfi mitikus lényekkel pajkoskodik. 
A faragott kövön látható egy keselyű és egy skorpió is, valamint egy furcsa korong, ami a szakértők szerint a napot szimbolizálja. Hiányzik a férfi feje, mivel az a lélek hordozója volt, így a faragvány egyértelműen egy az élők sorából eltávozott személyt ábrázol. Most a kép jelentésének megfejtésén dolgoznak – látják a jeleket, csak az összefüggéseket nem. "Ez olyan, mintha valaki egy keresztény templomnál talál egy keresztet, de nincs semmi ötlete arra vonatkozóan, hogy az mit is jelent. Tudjuk, hogy ezek vallási szimbólumok, de az isteneket illetően a sötétben tapogatózunk” – mondták a felfedezők.

A helyen számtalan, istent ábrázoló monolit található, köztük a faragvány, valamint ötven oszlop egészíti ki az építményt. Mivel ekkor még nem volt ismert az írás tudománya, így az égiek is ismeretlenek.

2 megjegyzés:

Frater Thomas írta...

Küldöm is tovább, köszöntem!
Merre találtad a hírt?

Gandalf írta...

Azt hiszem, a mult-kor.hu portálon találtam.