2011. január 14., péntek

"Ha nem vagy kész változtatni az életeden, akkor menthetetlen vagy!"

 Nagyon komázom azokat az embereket,  akik belevágnak valamibe nagy, vagy kevésbé nagy lendülettel, aztán ha a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnék, vagy ahogy elképzelték, akkor telefröcsögik a környezetüket, vagy a világot a személyes indíttatásukból, vagy érintettségükből adódó negatívumaikkal. Náluk jobban már csak azokat komázom, akik otthon tespednek, ha van egyáltalán otthonuk, és folyamatosan azt szajkózzák, hogy mit miért nem lehet, vagy érdemes tenni, megtenni, megpróbálni...
Nem szeretnék senkit kioktatni, de úgy érzem néhány dolgot helyre kell tennem (magamban is), de inkább néhány hitetlen ember fejében, amellett, hogy minden tiszteletem ezen embereké, mert legalább kimondják amit gondolnak. 

Először is. Az én életfelfogásom szerint az élet maga mit sem ér célok kitűzése, és azokért dolgozás nélkül! 
Tudom vannak, akik ezt nem így gondolják. Ők azok, akiknek minden 111. Ugyanis, ha nem így gondolja, akkor már célok kitűzésével él (maximum nem tűnik fel...)
Szerintem az embernek konkrét célokat kell kitűznie maga elé. Nem általános dolgokat, mert azokról könnyen lesiklik az ember. Konkrétumot! Az én egyik konkrét célom, hogy eljussak a Zátonyra, és ott letelepedhessek és élhessek. Minden velejárójával együtt! 
Az is fontos, hogy a cél, amit kitűzünk magunk elé, az egy elérhető, reális cél kell legyen! (Nem álmodozhatom arról, hogy Anglia királya leszek, mert erre semmi esélyem sincs, igaz?!) Viszont igenis elérhető cél, hogy kiutazzunk egy másik országba, amit valamely szempontok szerint előnyben részesítünk, és ott megtelepedjünk, ha a feltételek adottak. A mi esetünkben pedig adottak, tehát a szükséges jártasságok elérhetőek. A cél elérése ugyan próbára tesz, esetleg nehezen megvalósítható, de mindenképpen elérhető! Ellenkező esetben az ember nem kötelezi el magát a megvalósítás mellett.
Úgy gondolom, hogy a cél felé vezető út során a folyamatnak mérhetőnek kell lennie. Mérhetőnek, hiszen ez hozzásegít a motíváció fennmaradásához, és láthatóak az eredmények, még ha csak részeredmények is! Ha valami nem mérhető valamely formában, akkor nem látható a haladás és akkor a legkönnyebb elveszíteni a motívációt. 
Egy blog pedig tökéletesen alkalmas, hogy általa mérhető legyen egy folyamat! Szándékosan azért kezdtem bele eme napló megírásába, mert nem vagyok IT szakember, és nagyon kevés azon blogok száma e témában(kitelepülés), amelyeket nem valamely számítástechnikában jártas, vagy diplomás személy, vagy valamely családtagja írna. Ez egy olyan blog tehát, amit nem egy informatikus ír! Hanem egy olyan emberke, aki "egyszerű" szakmával rendelkezik. Mégis célokat tűz ki, és dolgozik értük! Bár ez nem diploma, vagy foglalkozásfüggő... 
Aztán úgy gondolom, ha már megvan a kitűzött cél, akkor meg kell szabnunk egy határidőt is. Egy cél határidő nélkül pusztán vágyálom marad! Nem alkalmas a "majd megoldom valamikor" hozzáállás! Szinkronizálni kell a folyamatot és a határidőt! 
DE! Ha úgy látjuk, hogy túl szűkös a határidő annak ellenére, hogy a folyamat halad, akkor ne féljünk esetleg a határidőt kicsit kitolni. Kicsit! 

Aztán, ha már a kiutazás, kitelepülés mellett voksol az ember, akkor minden eshetőségre fel kell készülnie. Lehetőség szerint mindenre! Mindig adódhatnak olyan dolgok, események, amire nem lehet előre számítani, akkor viszont improvizálni kell, de tiszta fejjel! És természetesen meg kell próbálni elkerülni, megelőzni ezen eshetőségeket!
És fel kell készülni az esetleges hazatérésre is!!!!! Ugyanis elképzelhető, hogy minden erőfeszítésünk ellenére nem sikerül a letelepedés. Ezért kell lennie egy B, C, vagy akármilyen tervnek, ami az újbóli, anyaországi kezdésről szól!! 

Tehát az ember ne hirtelen felindulásból induljon neki a nagyvilágnak és ne arra számítson, hogy ahová menni szándékozik, ott hentesáru a kerítés!! És akkor elkerülhető az a bizonyos pofára esés...

Elnézést kérek mindenkitől, aki érintettként véli magát felfedezni, de a véleményem, "akinek nem inge nem veszi magára"!

11 megjegyzés:

Névtelen írta...

Rendben ember, próbáld meg, sok szerencsét és kitartást hozzá! Valami ilyesmi riposztot vártam.! Most látom már, tényleg nem a fellegekben jársz-jártok. :)

Névtelen írta...

Persze attól még a pofára esés bőven benne van!!
Nem akarok ünneprontó lenni ám!
Ha nem próbáljátok ki, nem tudjátok mit hagynátok ki, ha stb...stb...

Gandalf írta...

Igen az a bizonyos 'ha" az mindig ott van. Viszont ha nem próbáljuk meg, akkor örök életemben bánni fogom, és nagy fájdalom lesz!
Ti ott éltek?

Atomreaktor írta...

Mi is így próbáljuk, mindenképpen benne van a pakliban, hogy mi van ha nem sikerül. De igazából nincsen semmi. gazdagabb leszünk egy óriási élménnyel, aztán szívhatunk tovább "hungry" országban.

herrbakos írta...

Mi sem vagyunk informatikusok, egyikünk sem. A mi helyzetünk is kicsit más, mint a többieké. De mi is úgy indultunk neki, hogy mindent előre elterveztünk, aminek lehetett mindennek utánanéztünk. Ennek ellenére rengeteg kisebb-nagyobb bökkenő merült fel. Sok lesz a bizonytalanság és ezt általában a hölgyek viselik rosszabbul... ... de ha "véletlen" sikerül itt ragadnunk, szerintem abszolút megéri!

Névtelen írta...

Én is bántam volna "örök életemben". Igen itt élünk. Még. Lehet még jó ideig, de semmiképpen sem itt tervezzük az életünket leélni. Túl sok a kompromisszum, sok a furcsaság.De inkább nem írnék semmi negatívumot, mert teljesen szubjektív lenne, túl egyéni. Persze hozzáállás kérdése az egész, illetve az, hogy megéri-e az otthoniaktól távol lenni, és még sok-sok minden más..stb...stb... Nincsen bennem semmi tüske az ország iránt, nem fogom "fikázni" olyanok amilyenek, elfogadod, vagy mész...máshová...
És megértem, hogy otthon krva szar meg minden, csak tényleg nagyon meg kell gondolni a váltást a világ másik felére..

Gandalf írta...

-Herrbakos, tudom, hogy nem vagy info-s.

-Tényleg senkit nem akartam megjelölni ezzel a jelzővel!
Itthon kicsit már a vicckategóriába és az irígykedésre okot adó kategóriába is tartozik egyszerre az "informatikus" emberke. És ez nem újkeletű dolog. És tudjuk, hogy itthon úgy alkot véleményt az emberek javarésze, hogy fogalma alig van arról, amiről éppen véleményt mond. Tisztelet a kivételnek!
Részemről tehát ez nem bántás, csak úgy veszem észre, hogy a Zátonyon blogoló magyarok jórésze info-s. Ennyi.

-Atomreaktor, ha gondolod küldj Emilt, oszt megoszthatjuk, amink van...

-Kedves Névtelen! Válthatnánk Emilcímet? Az enyém megtalálható a profilban...

Whatever Zsuzsi írta...

"Aztán, ha már a kiutazás, kitelepülés mellett voksol az ember, akkor minden eshetőségre fel kell készülnie. Lehetőség szerint mindenre!"

Egyetertek. :) Ha ezt a szemleletet sikerul megtartani az nagyban segit atveszelni a nehezsegeket.

Udv,

Egy szinten nem IT-s par :)

Atomreaktor írta...

Névtelen:
Nyugodtan írd le a kompromisszumokat és negatívumokat, szerintem azokból csak tanul az ember és aki még nem ment ki, annak nagyon jó tanács is lehet.
Engebb legalábbis érdekelnének ezek a dolgok is (attól függetlenül, hogy bármit is írsz, eltántorítani úgysem fog):) Úgyhogy hajrá, kíváncsi vagyok ;)

Gandalf írta...

Kedves Névtelen!
Egyet kell értsek Atomreaktorral! Írd le, kérlek, te/ti hogy jutottatok ki, és milyen kompromisszumokra kényszerültetek, mit érzel negatívumnak, furcsának stb.! Hadd okuljon a köz!

Névtelen írta...

sok szerencset!es hajra!csak nem szabad sokaig tologatni az indulast mert a vegen nyugdijas leszel!