2010. szeptember 27., hétfő

Egykulcsos adórendszer(?)

 Matolcsy György pénzügyminiszter az elmúlt hétvégén bejelentette, hogy 2011. január 1-től átállunk egykulcsos adórendszerre. 
Ez egyfelől meglepő azok után, hogy több politikus is eddig arról nyilatkozott, hogy csak fokozatosan térünk át a 16%-os egykulcsos adórendszerre, és 2013-ra fog csak mindenkire vonatkozni, viszont nem meglepő, ha azt vesszük, hogy ez volt a Fidesz egyik választási ígérete. 
Az adórendszerünk Matolcsyék szerint az egyik legkedvezőbb lesz az unióban, hiszen a legalacsonyabb adószinttel működik és a legegyszerűbb adózási feltételeket kínálja majd, ezáltal az unió legversenyképesebb adórendszere lesz a miénk.  Mindezt egy un.családi adózással egészítik ki, bár erről pontosan még nem lehet tudni mit is takar. Jelenleg a Mo.n érvényben lévő szabályozás szerint csak a minimum háromgyermekes családok részesülhetnek ilyetén módon kedvezményben. Viszont ha a Fidesz választási programját vesszük figyelembe, akkor valószínű, hogy egy családon belül a szülők jövedelmének összevonása után kell majd adózni, ami azt jelenti, hogy a két szülőnek az összevont jövedelmük után, mint egy jövedelem után kell majd adózniuk.  És ne felejtsük el, hogy az is számít, vajon mennyire emelik a minimálbért, és megadóztatják-e. De mindez még képlékeny dolog, hiszen a kormány most kezdte meg a tárgyalásokat a parlamenttel.   

Nincsenek megjegyzések: